Woensdag 13 september organiseert de SOMz voor de vierde maal de jaarlijkse meeting van onderzoekers. Deze zal plaatsvinden van 13.00 – 16.30 uur in Utrecht (locatie nog nader te bepalen). Het betreft hier de uitgestelde meeting zoals die aanvankelijk was gepland voor 29 maart 2017. De agenda voor die bijeenkomst blijft in principe onveranderd.

De meeting is bedoeld als netwerkbijeenkomst van onderzoekers uit verschillende disciplines en instituten om kennis te nemen van elkaars werk en ideeën. Het gaat om een vrije gedachtewisseling zonder publiciteit naar buiten. In besloten kring en op informele wijze maakt ieder zijn of haar onderzoek of interesse kenbaar. Daarnaast besteden we ditmaal aandacht aan de gewenste en mogelijke methoden van onderzoek toepasbaar in het aandachtsgebied.

Programma
12.45 uur
  Inloop
13.00 uur   Welkom en opening door prof. Jan Kees Looise, voorzitter Raad van Advies SOMz
13.15 uur   Jan Heijink, voorzitter SOMz, gaat kort in op de resultaten van de onlangs afgeronde inventarisatie 2016 van onderzoek in het werkveld. De deelnemers ontvangen een geprint exemplaar van het rapport.
13.30 uur   Kennismaking en presentaties 
Onder leiding van Niko Manshanden (secretaris SOMz)) vertelt ieder van de deelnemers in een uitgebreide ronde over haar of zijn ideeën over onderzoek en presenteert – indien van toepassing- een lopend of recent afgerond project. Illustratieve posters kunnen worden opgehangen en toegelicht.
14.30 uur   Pauze met mogelijkheden tot nadere kennismaking of toelichting van de posters
15.00 uur   Methoden van goed onderzoek
Nu de waarde van onderzoek hier en daar in twijfel wordt getrokken is het wellicht meer dan ooit zaak in ons werkveld aandacht te schenken aan goede methoden van onderzoek. We stellen voor hierover van gedachten te wisselen aan de hand van twee korte referaten.

  • Harry van den Tillaart (senior onderzoeker) zal ingaan op de vereisten en mogelijkheden van verantwoord survey-onderzoek.
  • Na een korte inleiding over verantwoorde methoden van kwalitatief onderzoek zoals de etnografische methode en casestudies in organisaties verdiepen we ons in de praktische mogelijkheden binnen het werkveld van de SOMz. Inleider wordt gezocht.

16.00 uur   Afsluiting, afdronk en napraten

Nieuwe aanmeldingen sturen aan jan.heijink@somz.nl . Er zijn nog enkele plaatsen vrij.